Азык-тулік онімдеріндегі тұзды біртіндеп азайту халық арасында жұкпалы емес аурулардын (бұдан әрі - ЖЕА) алдын алудын ен жаксы стратегиясы жене ен тиімді экономикалық стратегия болып табылады. ДДУ- нын Еуропалық аймарынын көптеген елдерінде барлық тұтынылатын туздын үштен екі белігінен астамы өнделген тағамдарда, женіл тағамдарда (снэктер) және нан мен ірімшік сияқты тағамдарда жасырын косылған. Сонымен қатар, кейбір жылдам тағамдар желілері және баска мейрамханалар тұз, май және қант мөлшері көп тағамдардың манызды жеткізушілері болып табылады. Басқаша айтқанда, адам тұтынатын тұздын шамамен 20%-ын ғана бағылайды: көбісі тұзды тұтыну денгейі қандай екенін білмейді, сондыктан оны шектей алмайды. Казакстанда КР ДСМ Қогамдык денсаулық сактау ұлттық орталығының ұйымдастырушылық-әдістемелік басшылырымен "Дені сау ұлт" әрбір азамат үшін сапалы және қолжетімді денсаулық сақтау" ұлттық жобасын іске асыру шенберінде тұздың кұрамын темендету жөніндегі шараларды танымал ету және енгізу бойынша жұмыстар жұргізілуде, атап айтканда: - балаларға кішкентай кезінен бастап тамақтану тәсілін өзгерту ұшін дұрыс тамақтану тертібіне тәрбиелеу арқылы дағдыларды калыптастыру; өндірушілердің тағамнын кұрамдас бөлігі ретінде қосылатын тұз мөлшерін азайтуды ескере отырып, өнімнің технологиялық карталарын қайта бағалау және өзектендіру ұсынылады; - мемлекет денгейінде этикеткалардары натрий концентрациясын жазу